Kdo je LARA?

Jaz sem jaz. LARA

img_8564Nekoč davno sem bila prebujena. Vmes sem spala. Zdaj sem ponovno tukaj in zdaj.

Jaz, jaz.

Otroka sta v meni našla spečo deklico in jo močno potresla. Odprla sem oči in se vprašala – kje sem bila vsa ta leta???

Ko sem si poleti končno vzela čas in prijateljici (bivši cimri) z vsem navdušenjem pripovedovala o Luri – kako zelo je po značaju podobna svojemu očetu in o knjigi, ki jo pišem, je resno dejala:

»Nekaj ti bom povedala. Vsa ta leta sem bila tiho, ampak zdaj je čas, da slišiš. Luri ni podobna Andreju. Točno takšna si bila pred davnimi leti TI. Sprašavala sem se, kam si izginila. Ampak zdaj, ko govoriš o knjigi, vidim, da si to ponovno ti. Ko sva živeli skupaj, sem vsem povedala, da imam »cimro«, ki je popolna.«

Ta njena izjava … zelo je bolela. Ker sem vedela, da je vse to res. Dovolila sem si izginiti.

Vedno sem mislila, da bom živela v Afriki in zdravila divje živali in pisala o svojih prigodah…Bila sem na dobri poti, saj sem si med študijem uredila sanjsko počitniško prakso – delala sem v Zoo Miami, na Floridi in se dogovarjala o nadaljevanju študija v Ameriki. Stara sem bila 22 let. Takrat je v moje življenje stopil on. Moj bodoči mož. Končala sem fakulteto, dobila prvo zaposlitev v javni upravi, zamenjala službo, pristala v farmaciji, rodila, in ostala. Pozabila na svoje načrte in se sprijaznila (no, ne čisto povsem) z: vrtec,šola, služba, vrtec, šola, otroci, gospodinjstvo, delo …

Za sprostitev ponoči brskam po medmrežju in planiram naša potovanja. Da gremo čim dlje, vidimo čim več in zapravimo čim manj. Rada bi jima pokazala, da svet ni črno-bel. Da imamo veliko, a ne cenimo, dokler ponovno ne ležemo v domačo, dišečo posteljo. Ko lahko vodo pijemo iz vode in ima vsak svojo sobo.

Želela bi imeti psa. Več časa. Manj kilogramov.

Za nič na svetu se ne bi odpovedala nočnim obiskom kitajske restavracije – z mojimi ljubimi prijateljicami.

Sem sreča in hvaležna.


O moji knjigi SPEČA DEKLICA

Ko se ti med pisanjem knjige vse obrne na glavo in te pripelje do Kul mam in ženske. Pa misliš pisati samo o službi…

Dvainštiridesetletnica. Ujeta v kaos vsakdanjih obveznosti, ki se na vso moč trudi biti dobra mama, ustrežljiva žena, skrbna gospodinja, odlična delavka, zvesta prijateljica.

Boli jo spoznanje, da v drvenju skozi življenje ni izgubila le svojih sanj, ampak tisto najpomembnejše – sebe.

Ko z družino odide na potovanje, potiho upa, da spozna osebo, ki ji bo znala pomagati in jo odpeljati na novo pot. Toda človeka, ki ga tako zelo želi srečati, ni. Potovanje pa ji je prineslo nepričakovano razodetje.

Popeljajo jo ne samo na najlepše plaže sveta temveč v globino njenega srca. Ob pomoči osemletne hčere prižge luč in odpre predal v svoji notranjosti. Uspe ji zbuditi spečo deklico in končno spozna osebo, ki jo je ves čas iskala. Sebe.

Kaj se je morala naučiti, da bo lahko končno živela svoje poslanstvo? Se je v mednarodnem farmacevtskem podjetju naučila biti dovolj pogumna, da bo sledila sebi? Česa se je naučila od svojih Velikih Učiteljev, zdravnikov, bolnikov? Bo znala marketinške in prodajne veščine uporabiti tudi pri uresničevanju svojih sanj? Lahko z znanjem in izkušnjami, ki jih je pridobila, pomaga tudi drugim?


NAROČILO knjige SPEČA DEKLICA >>


Literarni komentar k moji knjigi:

Dragi bralec, pred teboj je knjiga, prvenec avtorice, doktorice veterinarske medicine, ki se v »deloma avtobiografski publikaciji« posveča ne le klasični medicini telesa temveč s pričujočo vsebino spoznavnoteoretično zdravi naravnanost duha in duše sodobnega človeka. Pri tem empirično markira pot do vsakršnega zdravja, izhajajoč iz svetlobe pozitivnega mišljenja, zlasti akcentuira tendenco zasledovanja in ustvarjanja svetlega imanentnega sveta kot opozicijo temačni preobteženosti »sodobnega uma«, še posebej žensk – mater, zaradi obilice zunanjih neharmoničnih dražljajev, s katerimi so obdane. Avtorica je poslovno in družinsko uspešna ženska, na drugi strani učinkovita mama, avanturistična in inovativna akterka tudi te bogato podnaslovljene zgodbe, ki se v pričujočem delu večkrat prelevi v sila natančno opazovalko življenja in vseh mimoidočih ljudi, s katerimi se srečuje ter kaže poseben interes po pomoči ljudem k psihofizičnemu ravnovesju docela osmišljenega življenja. Pušča vtis, da zmore uloviti tudi tiste nežne odtenke duševnosti posameznika, ki jih sodobno prenasičeno oko/srce barvno več ne razlikuje. Avtorica se večkrat skromno poistoveti s »spečo deklico«, čeprav njen način pisanja z bogato zakladnico izkustva in znanja bolj spominja na ljubečo »deklico odprtih oči«, ki si preprosto ne želi zaspati, ker meni, da je življenje prelepo. Zato je lahko pred vami koristen priročnik – enostavno iz razloga, da ne bi ZASPALI.
Vredno branja! dr. Karmen Brina Kodrič

Literatni komentar, ki ga je napisala moja draga mentorica, Petra Škarja: V današnjem hitrem svetu, v katerem se nam včasih zdi, da mu vladata stres, skrbi in tegobe, se hitro izgubijo naše otroške, še kako močne sanje. Leta minevajo, mi pa smo ujeti v vsakodnevni rutini, v kateri je le malo prostora za sanje. Speča deklica. Kako jo prebuditi in jo izraziti? Kako ob tem najti srečo v svojem delu, v službi? In povrhu vsega – kako ob tem ostati KUL mama, zgled otrokom? Lara nam v knjigi preko lastne zgodbe poda konkretne in osebno preizkušene nasvete. Zagotovo knjiga, ki jo lahko priporočam vsakomur, še posebej ženskam.  Petra Škarja, avtorica več knjižnih uspešnic


NAROČILO knjige SPEČA DEKLICA >>