Kdo je LURI?

Jaz sem jaz. LURI.

luri urankarZelo zgodaj sem se naučila glasno in razločno povedati svoje ime. Luri? Res nenavadno ime. Večina ljudi zanj še ni slišala. Le kako bi ga? Saj si ga je zame izmislila moja mami. Oči je želel, da se moje ime končana na črko i, mami je želela, da se moje ime začne na črko L. Pravi, da je ime našlo njo, še preden sem napovedala svoj prihod na zemljo. Potem pa je nekega dne ugotovila, da je svojima otrokoma po naključju ali pa tudi ne, izbrala geografski imeni. Luri, jezik, ki ga govori prav posebno ljudstvo v Iranu. Posebno zato, ker ljudje po videzu izgledajo nenavadno za tisti konec sveta. So namreč plavalasi in modrooki. Kraje z imenom Luri najdete na Portugalskem, Sardiniji in Korziki. Mogoče še kje, a jaz ne vem.

Moj veliki brat Vaal, ima enajst let in se imenuje, kot reka, ki teče v Republiki Južna Afrika.

Imeni se nama imenitno podata. Oba namreč zelo rada potujeva.

Stara sem osem let in obiskujem 4. razred Waldorfske šole in vrtca Savinja. Pravijo, da sem zelo navihana in živahna. Še sreča, da je moj razrednik mlad in potrpežljiv. Skupaj bova namreč preživela vseh devet razredov. Zelo rada hodim v šolo, saj se vedno dogaja kaj zanimivega. Pridelali smo svojo pšenico, jo zmleli moko ter pri peku spekli kruh. Za domačo nalogo pa sem morala iz nje nekaj samostojno speči – želela sem peči potico, a je mami samo glasno zavzdihnila. Tako sem spekla piškote, ki so sprva zgledali, kot velika polomija, ampak so jih v šoli vsi zelo pohvalili in vse pojedli.
Ker želim postati pevka, obiskujem glasbeno šolo in igram klavir. Učiteljica pravi, da bi morala več vaditi, a nimam časa. Pojem namreč tudi v zboru, kjer smo pripravili dve otroški glasbeni predstavi – Annie in Peter Pan. Obiskujem še baletno šolo. Tipična deklica torej.

Rada imam živali, konja bi imela kar na vrtu ob hiši. Že zelo dolgo si želim kužka.

Rada plavam in smučam.

Šivam, pletem in rišem. Iz vsake stvari znam kaj narediti. Zdaj z očijem in Vaalom izdeujem nakit.

Veliko se smejem, zato sem si kar sama nadala ime – boginja smeha. In pojem. Z očijem.


O moji knjigi Jaz si upam. Kaj pa ti? Modrosti osemletnice:

Skupaj z mami sva napisali mojo knjigo – JAZ SI UPAM. KAJ PA TI? Modrosti osemletnice. Jaz sicer še ne znam tako lepo oblikovati stavke, zato je mami zapisovala in jaz pripovedovala. Imeli sva skupno delo.

Vsak dan opazujem odrasle. Mamice, očije, strice, dedke, babice, učitelje in druge ljudi, ki jih srečujem. Tako zelo resni so vsi. Zaskrbljeni. Skoraj nihče več se ne smeji. Vsi ti ljudje so nekoč bili, kot sem danes jaz. Otroci. Včasih umazani, poredni, nasmejani … otroci pač. Ki so verjeli v čarobnost.

Rada bi videla srečnejše ljudi.

Bolj zadovoljne.

Bolj prijazne.

Hvaležnejše.

Zato jaz vpijem na ves glas – ZBUDITE SE!


NAROČILO knjige osemletnice Luri: JAZ SI UPAM! Kaj pa ti? >>


Literarni komentar k moji knjigi:

Male otroške roke, sprva močno držeč se roke mame, opazujejo, kako odrasli rišejo v morski pesek lik srca, simbol, ki ga vsak otrok razume: varnost, pripadnost in sreča v sobivanju. Sčasoma otrok sam s prstom v pesek napiše tako velike besede, da bi, če bi kamen znal brati, čudežno oživel. Zven otroškega iskrenega glasu v petju včasih zariše v zrak tako lepo barvno sled lastnega duha, da se mu hvaležne pridružijo še ptice pod nebom, ki rade utripajo s krili v ritmu otroškega petja. Le če se zavedamo, kdo smo, kar avtorica se, in vemo, kam gremo, kar avtorica ve, je sreča zagotovljena za danes in za jutri – in če pri tem ne pozabimo lastnega življenja iskric razdeliti še med druge ljudi, bo sreča ostala tudi za večnost. Čestitke avtorici za njeno prvo mladinsko literarno delo, polno altruističnega nazora ter da »si je upala« strah nadomestiti z ljubeznijo do književnega ustvarjanja. dr. Karmen Brina Kodrič

Zagotovo najbolj srčkana knjiga, kar sem jih kdaj brala! Kakšne modrosti se skrivajo v otroških mislih, pogumnem srcu in radovednih očeh osemletnice! Le prisluhniti jim moramo in jim zasluženo pripisati “odraslo” pomembnost. Bravo Luri, ti zagotovo pomagam pri tvoji zadani nalogi glede pomoči tvoji mamici. Petra Škarja, avtorica več knjižnih uspešnic


NAROČILO knjige osemletnice Luri: JAZ SI UPAM! Kaj pa ti? >>